Blog
Elk jaar wordt Social Today georganiseerd door Frankwatching en ook dit jaar waren we er weer (virtueel) bij. We zijn bijgepraat over de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media, content marketing, influencer marketing en social advertising. De belangrijkste highlights delen we graag met je.
Bij de ontwikkeling van advertenties of commercials wordt vaak op basis van onderbuikgevoel beslist hoe creatives eruit zien. Kun je dan voorspellen of de advertentie een succes wordt en veel conversie oplevert? En als dit achteraf niet het geval is, had je dit vooraf kunnen voorkomen?
Tim Zuidgeest (neuromarketeer) legt uit: ‘Mensen doen niet wat ze zeggen en zeggen niet wat ze doen’. Waarom bepaalde advertenties of commercials op online kanalen als social media of televisie juist een hit zijn of de plank finaal mis slaan kun je onderzoeken met neuromarketing. Met bijvoorbeeld de inzet van eye-tracking kun je achterhalen hoe mensen kijken naar de advertentie, maar je kunt ook emoties als verlangen meetbaar maken. Met deze data voorspel je of een advertentie een ‘hit’ of een ‘miss’ wordt en kun je bij tegenvallende resultaten nog aanpassingen doen zodat de kans op succes groter wordt. Test dus altijd vooraf, bijvoorbeeld met een kleine doelgroep, de advertentie en ga na of je het gewenste effect bereikt. Op basis van de testresultaten stuur je bij.
Veel organisaties hebben geen idee wat hun inspanningen opleveren op social media. Moet je veel posten of juist weinig? En wat is het effect? Het belangrijkste is om een relatie op te bouwen met je volgers die geïnteresseerd zijn in jouw verhaal en content te delen die daarop inhaakt. Denk daarbij goed na wie je doelgroep is en welke platformen ze gebruiken. In deze tijd zien we dat social media kanalen omvallen, er nieuwe bijkomen en dat het vertrouwen in sommige kanalen minder wordt. Voor organisaties is het belangrijk om na te denken op welke kanalen ze zichtbaar willen zijn en dat op te nemen in de strategie.
Het bouwen van een eigen online platform (community) biedt kansen. We zien dat steeds meer organisaties zoals het Rijksmuseum en KLM, maar ook bekende Nederlanders een eigen online platform opzetten en volgers relevante content bieden. Voorbeelden van wat online platformen te bieden hebben is video, presentatievormen, podcasts, blogartikelen en online magazines.
Cor Hospes (merkjournalist en auteur) deelde tijdens Social Today een aantal tips over online platformen:
We willen allemaal dat onze social media campagnes succesvol zijn en mensen aanspreekt. Hoe doe je dat? En hoe weet je wat wel en niet werkt? Celine (lead Social bij Fingerspitz) nam ons mee in de wereld van A/B testing binnen social media. Door te experimenteren ontdek je dat zelfs de kleinste aanpassingen in je advertentie een groot effect kan hebben.
Waar let je op bij het opzetten van een goed experiment?
Als organisatie wil je fans en volgers aan je organisatie of merk binden. Op social media kun je veel volgers bereiken en ga je het gesprek met ze aan. Wil je je volgers laten converteren? Zorg er dan voor dat jouw volgers hun e-mailadres met je delen in ruil voor interessante content. Met e-mail bereik je mensen die echt in jou geïnteresseerd zijn, want zij hebben er zelf voor gekozen hun e-mailadres met je te delen (opt-in). De kans dat deze mensen overgaan tot conversie is daarom erg groot. Anders dan op social media waarop het algoritme bepaalt welke content je te zien krijgt kun je met e-mail al je inschrijvers benaderen.
Hoe zorg je ervoor dat je doelgroep via social media converteren als lead voor jou mailinglist? Kim Swagemakers deelde in haar presentatie deze tips:
Social media en e-mail werken prima hand in hand. Met social media creëer je aandacht voor jouw organisatie of merk en ga je het gesprek aan met je doelgroep. Met e-mail maak je echt de connectie en kun je je relatie met volgers verdiepen en je richten op conversie. Het grote voordeel van mailen van je volgers is dat je diepgaand inzicht krijgt. Waar wordt op geklikt, welke mail wordt geopend en welke conversie vindt plaats? Deze insights gebruik je voor het ontwikkelen van relevante content voor je e-mails, maar ook voor social media.
We hopen dat je na het lezen van deze blog geïnspireerd bent geraakt en je handen jeuken om zelf aan de slag te gaan. Heb je vragen over deze blog of wil je graag met ons sparren over de mogelijkheden over de inzet van social media? Neem contact met ons op.