Group Copy 2Created with Sketch. arrows/defaultCreated with Sketch. Combined ShapeCreated with Sketch. chevron_whitechevronRectangle Copy 6Created with Sketch. Combined ShapeCreated with Sketch. Group 4Created with Sketch. Group 4Created with Sketch. ShapeCreated with Sketch.

Business

Full funnel strategy

Voor velen van ons is Google het startpunt wanneer we op zoek zijn naar een product of een dienst. Of we het nou online kopen, online een voorstel aanvragen of dat we alleen online oriënteren en het in de winkel kopen. Google is voor velen hét startpunt, maar deze reis van oriëntatie naar daadwerkelijke aankoop gebeurt zelden op één en hetzelfde moment. Ga maar bij jezelf na hoe het aankoopproces van een auto gaat. Je hebt wellicht behoefte aan een nieuwe auto, maar je vraagt je vast af welk merk, welke specificaties, welke prijs, bij welke dealer, gebruikt of nieuw? Allemaal vragen die je op verschillende momenten beantwoordt. Je doorloopt als het ware het proces van een behoefte naar een aankoop. Binnen online marketing noemen we dat een ‘funnel’. Voor bedrijven is het belangrijk om in alle fases van de funnel de juiste strategie te hebben. Een full funnel strategy.

KPI Essential framework

De 4 fasen van Google

Als marketeer heb je vast gehoord van het AIDA-model. Attention, Interest, Desire, Action. Een “oud” marketingmodel dat eigenlijk de voorloper is van de customer journey. Een aantal jaren geleden heeft Google het KPI Essential Framework ontwikkeld. Een model waar er 4 fasen van het aankoopproces worden gedefinieerd.

SEE: de fase waarin een (latente) behoefte wordt aangesproken en waarbij de consument op zoek gaat naar het product of de dienst en de alternatieven.
THINK: de fase waarin de consument overweegt om het product te kopen of de dienst af te nemen en waarbij ze ook mogelijke ‘leveranciers’ bepaalt.
DO: de fase waarin de consument daadwerkelijk overgaat tot actie. Ze gaat het product of de dienst afnemen bij de, in haar ogen, beste leverancier tegen de juiste voorwaarden.
CARE: de fase waarin de klanten zitten. Dit is de fase waarin er aftersales wordt verwacht en waarin ook upsell kan plaatsvinden.

Het is belangrijk om in al deze fases van het beslissingsproces (customer journey) aanwezig te zijn. Maar nog belangrijker is het dat je met de juiste middelen en boodschap aanwezig moet zijn. De ‘funnel’ moet, vanuit onze optiek, altijd gevuld zijn zodat er onderaan de funnel voldoende aankopen, bestellingen of leads uitkomen. Per fase houd je er rekening mee dat je een andere boodschap en soms ook andere online marketing middelen nodig hebt.

Het samenspel van online marketing

Full funnel strategy

Zoals je in het figuur hierboven ziet is het doel per fase verschillend. Waar je in het begin nog heel erg bezig bent met branding zul je verder in de funnel juist veel meer met conversie bezig zijn. Allemaal doelen die je perfect met online marketing kunt nastreven, maar met een goed doordachte strategie zul je ook het meest effectief én efficiënt zijn.

Een full funnel strategie is erop gericht om per fase een juiste mix van middelen en boodschappen neer te zetten. Dit kan heel eenvoudig zijn doordat je via Social Media advertenties een potentiële doelgroep target met jouw product of dienst. Daarbij spreek je een behoefte of probleem aan. Vervolgens gaat men wellicht Googlen en zorg je dat jij ook via Google Ads aanwezig bent. Komt men dan op jouw website, maar kopen zij nog niets bij je en vragen ze ook niet meer informatie aan, dan kun je via remarketing of retargeting de doelgroep op een later moment verleiden om terug te komen en alsnog een aankoop of bestelling te doen. In dit voorbeeld ben je al door de eerste 3 fases gegaan met al minimaal 3 verschillende kanalen en boodschappen. Maar wat als het beslissingsproces van jouw potentiële klant iets complexer is? En je wellicht ook e-mail marketing wilt toevoegen of je wilt focussen op User Experience (UX) en CRO (conversion rate optimisation)? Of wellicht ga je wel aan de slag met personalisatie met behulp van Squeezely. Dan krijg je al een wat complexer geheel van marketingmiddelen. Door een full funnel strategie te bepalen zorg je voor een optimaal samenspel van de marketingmiddelen in de verschillende fases. Zo bied je een klant die klaar is om een aankoop te doen niet nogmaals een branding campagne aan en ga je iemand die nog helemaal niet bekend is met jouw product of merk niet vermoeien met ‘conversie campagnes’.

online-marketing-funnel-marketing-automation

In 6 stappen naar succes

Het Full Funnel Stappenplan

Online marketing is natuurlijk slechts een middel om de commerciële doelstellingen te behalen. Daarom beginnen we in het Full Funnel stappenplan eerst met het definiëren van de online doelstellingen (stap 1). Vanuit de commerciële doelstellingen rekenen we terug naar de online doelstellingen. Vervolgens (stap 2) definiëren we wat een online conversie is. Natuurlijk is een aankoop of het invullen van een formulier een conversie, maar ook het downloaden van whitepapers, aanmelden voor een nieuwsbrief of het klikken op een telefoonnummer is een conversie die bijdraagt aan het grote geheel. Vervolgens bepalen we in de 3e stap het funnel startpunt. Dus waar begint de funnel en waar eindigt die? Vervolgens zullen we (stap 4) de KPI’s meetbaar maken zodat we ook kunnen meten en sturen per fase. In de vijfde stap stellen we een rapportage op. Immers, de conversies komen via verschillende kanalen en via verschillende boodschappen. Maar je wilt het wel in één overzicht kunnen inzien en bijsturen. Daarom stellen we een rapportage op met bijvoorbeeld Google Looker Studio of met Funnel.io. De laatste stap (stap 6) is om de kanalen in te richten naar een bepaalde functie en om kanalen en boodschappen te optimaliseren. Het optimaliseren kan zijn dat we bepaalde advertenties optimaliseren, maar het kan ook zijn dat we bezig gaan met website en conversie-optimalisatie (CRO) of e-mail marketing. Het samenspel van online marketingmiddelen is begonnen!

Heb jij al inzicht in jouw online rendement?

Deel ze met ons

Ben je benieuwd naar jouw online groeikansen? Wil jij weten óf en wanneer jij jouw online doelstellingen gaat halen? Vraag een full funnel analyse aan en wij bedenken de digitale routes waarmee we jouw online groei én rendement realiseren.