Group Copy 2Created with Sketch. arrows/defaultCreated with Sketch. Combined ShapeCreated with Sketch. chevron_whitechevronRectangle Copy 6Created with Sketch. Combined ShapeCreated with Sketch. Group 4Created with Sketch. Group 4Created with Sketch. ShapeCreated with Sketch.

Business

Kanaal audits

Het landschap van digital marketing groeit en verandert in hoog tempo. Niet alleen komen er nieuwe kanalen bij zoals TikTok en Snapchat advertising, maar ook verandert de techniek en de wetgeving. Het wordt daarom een steeds grotere uitdaging om de juiste beslissingen te maken. Klopt de digitale strategie nog? Gebruiken we de juiste kanalen om onze doelgroep te bereiken? Zetten we de kanalen wel op de juiste manier in? Dit soort vragen komen steeds vaker voor en juist daarom is een kanaal audit een perfecte manier om antwoord te geven op deze vragen.

starten bij de basis

Inzicht in de doelen en doelgroep

Voordat we kunnen starten met het reviewen van de huidige digitale marketing kanalen is het goed om te inventariseren wie de doelgroep is en welke commerciële doelen er zijn voor online marketing. Wellicht is er een customer journey aanwezig of een full funnel strategy. Het is belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de doelen en de doelgroep voordat we starten met een kanaal audit. Immers, zonder context is het advies niet accuraat genoeg. En, jij wilt natuurlijk precies weten waar de kansen liggen en waarom daar. Daarom starten we eerst met inventarisatie.

Meten wat je moet meten

Technische audit

Voordat we iets kunnen zeggen over de effectiviteit en efficiëntie van online marketing is het belangrijk dat we meten wat we moeten meten en dat we de juiste KPI’s en waarden gebruiken. Daarom starten we eerst met het kanaal Google Analytics en eventuele andere data- en visualisatieplatformen. Wellicht gebruik je alleen Google Analytics of gebruik je ook tools zoals Looker Studio of Funnel.io voor inzicht in de campagnes. In deze eerste audit kijken wij of de tools en systemen technisch goed zijn ingericht, of er ook conversiewaarden zijn toegekend en er geen dubbele data of ontbrekende data is. Kortom, de technische audit zorgt dat alle metingen correct zijn, volledig zijn en op de goede manier zijn ingericht.

where the magic happens

Website audit

In de meeste gevallen is de eigen website of webshop het belangrijkste kanaal. Hier worden leads verzameld, aankopen gedaan en fans geboren. Maar haal je wel het maximale uit je eigen platform? Tijdens de website audit doen we een expert review op het gebied van UX waarbij we kijken naar de gebruikservaring op de website. Ook zullen we een expert review uitvoeren op het gebied van CRO. Dus welke verbeterpunten zijn er voor een hogere conversie op je website? En tot slot doen we een technische audit op je website. Laadt de website snel genoeg? Zitten er technische fouten op de website en zijn er technische optimalisaties om nog meer uit jouw eigen platform te halen?

voorkom onnodige kosten

Advertising audit

Digital Advertising zetten de meeste bedrijven in om directe omzet te genereren (webshops), klanten te werven (indirecte omzet) of om leads te verzamelen. Hoe dan ook, online adverteren doen we meestal om uiteindelijk meer omzet te maken dan kosten. Maar, hoe weet je nou of jij wel alles uit jouw online advertenties haalt? Staat Google Ads, TikTok ads of Meta Ads wel goed ingericht? Gebruik je de juiste parameters (doelgroep, locatie, settings, etc) en zet je überhaupt wel de juiste kanalen in om jouw doelgroep te bereiken? Tijdens de advertising audit beoordelen we al jouw online advertising kanalen op juiste inrichting, volledigheid, effectiviteit en verbeterpunten. Of dat nou alleen Google Ads is of een heel scala aan online advertentieplatformen en feed management systemen.

Opvallen binnen Pinterest

word ook ‘gratis’ gevonden

SEO-audit

De meest succesvolle ondernemingen focussen niet alleen op betaalde advertenties, maar zorgen ook dat zij organisch goed gevonden worden. Zij worden ook gevonden op relevante zoektermen zonder dat een advertentie nodig is. Wij noemen dat Search Engine Optimization (SEO). Tijdens de SEO-audit kijken we naar de SEO-score, de technische optimalisatie slagen en de content van de website. Zodoende hebben we een vertrekpunt (de SEO-score), laaghangend fruit (technische optimalisaties) en een langer termijn plan (content) waar je zelf mee aan de slag kunt.

content review

E-mail automation audit

E-mail is wellicht een van de oudste digitale marketing kanalen die we kennen, maar nog steeds een zeer krachtig middel. E-mail automation gaat om veel meer dan maandelijkse nieuwsbrieven. Met e-mail automation kun je denken aan ‘verlaten winkelwagen’ campagnes, bevestigingsmails, upsell mails, persoonlijke aanbevelingen en momenten zoals ‘verjaardagsmails’. Welk platform jij ook gebruikt, de content, betrouwbare en bruikbare data en de inrichting van de flows zijn de 3 key pijlers voor goede e-mail automation. In de E-mail Automation Audit reviewen wij de content van jouw mails, de kansen voor extra of betere mails, de manier waarop je data verzamelt en gebruikt én natuurlijk de inrichting van de flows.

waarom doe je dit?

5 redenen voor een kanaal audit

Een kanaal audit lijkt vaak een kostenpost, maar het kan juist heel veel opleveren. Dus, waarom zou je een kanaal audit laten uitvoeren of wellicht alle kanalen laten reviewen? Wij hebben de 5 belangrijkste redenen voor jou opgesomd:

  1. Je hebt al een online marketing bureau, maar je wilt een second opinion om te kijken of zij wel de juiste dingen doen. Dat kan natuurlijk. Na een lange samenwerking kan de scherpte er wel eens af gaan. Dat hoeft geen reden te zijn om over te stappen, maar een second opinion is dan een goede keuze.
  2. Je hebt online marketeers in dienst die heel goed zijn in de uitvoer, maar eigenlijk wil je wel dat een specialist kijkt waar de kansen zijn zodat jouw online marketeers dit zelf kunnen doorvoeren. Daarmee heb je niet de hoge kosten van een dure consultant of senior digital marketeer, maar worden de kansen wel in kaart gebracht.
  3. Je hebt een nieuw platform (nieuwe website) en je weet niet zeker of alles nu wel goed staat ingericht, want de omzet en/of aanvragen zijn ineens lager dan in de oude situatie. In dat geval is het goed om een audit op één of meerdere kanalen te laten uitvoeren om te bepalen waar het ‘lek’ zit.
  4. Je hebt online marketeers in dienst met een bepaalde expertise zoals SEO of SEA, maar wellicht zijn ze minder ervaren of bedreven op het gebied van UX, CRO of data en meetbaarheid. In dat geval is het goed om een kanaal audit uit te laten voeren voor die kanalen zodat je zeker weet dat alle kanalen op het hoogste niveau presteren.
  5. Je bent een ondernemer en hebt zelf de kanalen ingericht of door een bevriende relatie laten inrichten. Maar, inmiddels is de wereld veranderd. Jouw organisatie wordt groter en groter, maar de wereld om je heen verandert ook snel. Tijd dus om kennis in huis te halen en een online marketeer aan te nemen. Maar waar zit de meeste winst? Wat moet die online marketeer gaan doen? Dan is een kanaal audit een goed instrument om te kijken waar het meeste onbenut potentieel zit. Op die manier kun jij een nieuwe medewerker aantrekken die juist dat onbenut potentieel kan gaan ontwikkelen.

Waar zie jij kansen of uitdagingen?

Deel ze met ons

Ben je benieuwd naar jouw online groeikansen? Heb je twijfels of jouw kanalen, advertenties, platformen of marketing automation wel optimaal presteert? Vraag vandaag nog een kanaal audit aan en kom te weten waar optimalisatie mogelijk is voor online rendement. Samen gaan we in gesprek hoe we jouw plannen kunnen realiseren.