De toekomst van technologie en automatische algoritmes

Onze eigen Kelly en Nick hebben vorige week een aantal presentaties bijgewoond tijdens het Emerce Performance event in Amsterdam. Enthousiast en met veel inspiratie zijn ze teruggekomen. De komende weken kun je hier een blogreeks verwachten over dit event. Houd het dus in de gaten, hartstikke interessant!

divider

Vraag: wat zou jij doen met het voorstel om als eerste persoon ooit, in een vliegtuig te stappen die automatisch wordt bestuurd, zonder een piloot aan boord? Je stapt niet in he? Jij bent niet de enige, want;

Er heerst een soort angst richting automatische algoritmes. Waar komt dit eigenlijk vandaan? De meeste mensen vertrouwen eerder een individu dan een algoritme ook al is niet te bewijzen dat een algoritme niet te vertrouwen zou zijn. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de tijd dat de eerste liften in gebouwen werden gebruikt. Vroeger werden deze door een liftbediende bestuurd. Altijd. In 1900 werd de eerste automatische lift uitgevonden. Wat bleek? Niemand stapte in de lift zonder de liftbediende. Het heeft uiteindelijk nog 45 jaar geduurd voordat lift-gebruikers in een lift stapten zonder liftbediende. Wat hebben ze hiervoor moeten doen?

  • Ze hebben de rode stopknop toegepast om manueel te kunnen stoppen. Zo kregen de liftgebruikers het gevoel dat ze toch nog iets zelf in de hand hadden, dat ze niet helemaal afhankelijk waren van de automatische lift.
  • Er is een alarmknop in de lift gemonteerd zodat de gebruikers wisten dat wanneer er iets niet goed zou gaan, er ‘menselijke’ hulp zou komen.
  • Om diezelfde reden werd er ook een telefoon in de lift geplaatst. 
  • Er is met een spiegel getest en wat bleek;  de lift-ervaring deed sneller lijken wat een positieve uitwerking had bij de lift-gebruikers. 
  • Er is een marketing strategie toegepast die bijdroeg om mensen van de automatische lift gebruik te laten maken.

Wat kunnen we hiervan leren?

De les die we hieruit kunnen halen is: Welke menselijke toepassingen kunnen wij gebruiken om ervoor te zorgen dat de aanpak van nu; algoritmes, gebruikt gaat worden. Vraag je daarom eens af; wat is eigenlijk ‘mijn lift’?

Als voorbeeld nemen wij Netflix. De verandering t.o.v. een videotheek die we van ‘vroeger’ kennen, is dat de aanbevelingen in een videotheek werden gegeven door een medewerker. Omdat dit advies ‘face to face’ ging werd deze al snel ter harte genomen. Dit is iets wat bij Netflix nog ontbrak. Door het toevoegen van algoritmes met een beter advies gebaseerd op persoonlijk kijkgedrag hebben ze hier stappen in kunnen maken. De kunst is dus om de dienst of het product dat jij aanbiedt, te personaliseren met algoritmes, we weten immers dat dit steeds belangrijker gaat worden. Dit zien wij ook terug in advertising. Het is belangrijk om ons te richten op het personaliseren van advertenties. 

Speel in op de emotie van jouw doelgroep

Bijvoorbeeld, je wilt dat de advertising van jouw auto bij de juiste doelgroep terecht komt. Nu zijn we het zo gewend om deze auto op een auto platform te targeten. In plaats daarvan kun je ook adverteren op emotie. We hebben het over een auto met veel ruimte. Deze zou dus ontzettend handig kunnen zijn voor een gezin. Door hierop in te zoomen en een platform te gebruiken waar jonge ouders zich veel bevinden, wekt de advertentie een bepaald gevoel bij de juiste doelgroep op, passend bij de de auto. Je zal merken dat dit voor meer clicks zorgt omdat je meer inspeelt op de levensstijl en het gevoel van de doelgroep.

Dus; ga eens anders denken! 🙂

Een fantastisch (extreem) voorbeeld is “Pay per laugh”. Tijdens een theatershow, eenmalig uitgeprobeerd in Amerika: Hier werd het verdienmodel omgedraaid: Voor deze show mochten bezoekers gratis naar binnen. Elke bezoeker was voorzien van een scherm voor zijn/haar zitplaats op selfie-modus. De mimiek werd gescand en bij het verlaten van het theater betaalde de bezoeker voor wat er was gelachen. 

Personalisatie ten top want, je betaald per lach; om de grap die jij persoonlijk daadwerkelijk grappig vindt!

Conclusie

We weten nu dat het belangrijk is om meer gebruik te maken van personalisatie. Door dit te doen sleep je jouw klant als het ware mee in wat jij hen te bieden hebt en daar is hij of zij gevoelig voor: jij  leeft je in, je toont begrip door aan te geven dat je weet waar jou klant naar opzoek is. Hierdoor is er eerder de neiging sympathie voor jouw product te voelen omdat jij hem of haar ‘persoonlijk’ benaderd, ondanks dat je gebruik maakt van een algoritme. En dat is de bedoeling, het zorgt er uiteindelijk voor dat je meer clicks krijgt. Doel bereikt!