Google Optimize
Je conversie verhogen kan op verschillende manieren en met verschillende middelen. Eén van die middelen is Google Optimize. Jazeker, wéér een Google product. Inmiddels kan je door de bomen het bos niet meer zien. Toch slaat Google ook met deze tool een homerun. Google Optimize is namelijk een krachtig middel om je bezoekers beter te begrijpen, de gebruikerservaring te optimaliseren en de landingspagina’s te verbeteren om uiteindelijk een boost te geven aan je conversies.
Het grote voordeel van Google Optimize is eenvoud. De tool is op een vrij eenvoudige manier te koppelen aan je website, Google Analytics en Google Ads (Adwords). Wanneer de koppelingen zijn gemaakt kan je in principe gelijk aan de slag. De tool heeft verschillende functies:
Dit is een methode van testen waar het origineel van een pagina tegelijkertijd getest wordt met een variant. Voor onze klant Stella Fietsen hebben we deze manier van testen uitgevoerd voor de homepage. In deze test kwam een duidelijke winnaar naar voren. De variant scoorde 4% beter ten opzichte van het origineel.
Tijdens een multivariate-test worden gelijktijdig twee of meerdere elementen van een pagina getest. Deze methode maakt het mogelijk om het origineel te testen en te vergelijken met verschillende varianten. Zo is in de afbeelding hieronder te zien dat het Origineel dezelfde elementen als Variant A bevat, alleen in een andere volgorde. Bij Variant B is er een extra element bij gekomen en in Variant C staan deze elementen weer in een andere volgorde. Op deze manier wordt de effectiviteit van de combinatie van elementen inzichtelijk gemaakt. Enkele voorbeelden van elementen waarmee je kan testen zijn titels, teksten, afbeeldingen, video’s en call-to-actions.
Hiermee kunnen websitebezoekers naar twee verschillende URL’s worden gestuurd. Op deze manier kan goed inzichtelijk gemaakt worden welke vervolgpagina’s de meeste conversies opleveren.
Binnen de tool is het mogelijk om verschillende testen uit te voeren gericht op kenmerken van een doelgroep. Zo kan je de doelgroep indelen op basis van het geslacht, leeftijd, locatie, device, browser, URL queryparameters, gekochte producten of andere variabelen in de gegevenslaag van de website.
Door de koppeling met Google Analytics kunnen eenvoudig doelen geïmporteerd worden. Met behulp van deze doelen kan snel de effectiviteit van het experiment berekend worden. Daarnaast is het mogelijk om met de aangepaste rapporten en dashboards van Google Analytics de resultaten van de experimenten inzichtelijk te maken. Hierdoor is het snel duidelijk welke variant het beste heeft gepresteerd.
Het verhogen van een conversiepercentage is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een cyclus van het analyseren van data, het vormen van ideeën, het ontwikkelen van een test, het opstellen van een conclusie en het onderbouwd doorvoeren van verbeteringen. Daarnaast is het ook een onderdeel dat niet mag ontbreken om de winstgevendheid van je online activiteiten te verhogen. Een stijging van het conversiepercentage van 1% naar 2% lijkt weinig, maar het is een verdubbeling van het aantal conversies en dus een enorme stap.
De pagina’s waar de bezoekers op landen vanuit campagnes of vanuit zoekmachines zijn erg interessant om te testen, omdat hier erg veel winst valt te halen. Neem Spotify als voorbeeld, zij zijn hier voortdurend mee bezig. Spotify wil het conversiepercentage van gratis gebruikers naar betaalde gebruikers verhogen. Door de koppeling tussen Google Adwords en Google Optimize testen ze landingspagina’s van Adwords campagnes. Bij een case in Duitsland werd 50% van het “Adwords-verkeer” naar de originele landingspagina gestuurd en 50% naar een variant. Na afloop van deze test waren de resultaten ver boven verwachting. In korte tijd zorgde Spotify namelijk voor een verhoging van 24% van het aantal premium aanmeldingen.
Waar sommige websites weinig tot niet veranderen, zien websites als www.booking.com er voor elke bezoeker anders uit. Door de website continu te testen en meerdere testen tegelijkertijd te laten lopen, wil Booking.com de website optimaliseren en het aantal conversies verhogen.
In de afbeeldingen hieronder is te zien hoeveel elementen er naar voren komen. Zie links op de afbeelding de tag met “Bestseller” staan. De drie sterren achter het hotel. De button in het rood met de tekst “Erg gewild!”. De beoordeling en het aantal beoordelingen. Alles is getest en draagt bij aan het optimaliseren van het aantal conversies. Op deze manier is booking.com één van de grootste organisaties geworden in de sector van Online Travel Agencies.
Het aandeel van bezoekers via een mobiel device is groot en groeit nog steeds. Daarom zijn mobiel-vriendelijke websites enorm belangrijk. Toch zijn de conversiepercentages vaak heel anders bij mobiele apparaten dan bij desktop. Dat komt doordat een pagina op mobiel anders wordt weergeven dan op een ander device. Dit zorgt voor een andere gebruikerservaring en heeft invloed op het aantal conversies. Door Google Optimize in te zetten en de targeting aan te passen zodat alleen mobiel verkeer wordt toegelaten tot het experiment, kan je werken aan het optimaliseren van pagina’s voor elk device.
Google Optimize kan dus erg bruikbaar zijn om je landingspagina’s te optimaliseren, je website te verbeteren en je winstgevendheid te verhogen. Hoe is het met jouw conversies gesteld? Baal jij van lage conversiepercentages bij campagnes of op de website? Wij kijken graag mee! Neem gerust contact met ons op.