Marije & Lisan bezochten:
Op dinsdag 11 februari bezochten Marije en Lisan het jaarlijkse Social Today Event. Social Today is het event op het gebied van social media strategie, content marketing, targeting & analytics. Wij waren er dit jaar ook weer bij en we delen graag de highlights met je.
Social Today 2020
We beginnen met de zeven belangrijkste take aways tijdens deze dag. Je leest ze hieronder.
Lees hieronder verder mocht je je willen verdiepen in deze belangrijke take aways.
Social advertising
Ashley Vinson van Facebook trapte het event af met haar presentatie over hoe je betere resultaten bereikt met Facebook ads. Het belangrijkste is de briefing die wij als bureau ontvangen van onze klanten. Deze bestaat uit vijf belangrijke stappen:
Focus je dus niet teveel op alle stappen op zich, maar kijk goed naar het hele plaatje zodat je een briefing ontwikkelt dat staat als een huis.
Bronvermelding afbeelding: frankwatching
Neuromarketeer Tim Zuidgeest
Neuromarketeer Tim Zuidgeest vertelde in zijn presentatie over hoe je met neuromarketing gedrag in brandingcampagnes kunt voorspellen en (bij)sturen. Wil je het campagnesucces, en met name van videocampagnes, met neuromarketing vergroten? Met deze tips van Tim optimaliseer je jouw campagnes:
Van Gogh Museum in Amsterdam
Het Van Gogh Museum in Amsterdam scoort van alle musea ter wereld het hoogst op het gebied van social engagement. Hoe ze dat doen? Bij het Van Gogh museum is psychologie een vast onderdeel van de social media-toolkit. Tijdens de sessie legde Boudewien Chalmers Hoynck van Papendrecht uit dat dat ze alle content dat wordt ontwikkeld voor social media, wordt getoetst aan het ‘Fogg Behaviour’-model. Volgens dit model kan het gedrag positief of negatief worden gestuurd op basis van drie indicatoren, namelijk motivatie, capaciteit en prompt.
Op basis van het model wil je alle elementen zo optimaal mogelijk maken om succes te bereiken met jouw content. Zo doet het Van Gogh museum dat:
Bronvermelding afbeelding: presentatie Van Gogh Museum/Bouwewien Chalmers Hoynck van Papendrecht
Van fan tot ambassadeur
Hoe zorgt McDonalds ervoor dat er een liefdesrelatie wordt opgebouwd met fans op social media? In de presentatie werd uitgelegd hoe de liefdesrelatie met de doelgroep de afgelopen jaren is opgebouwd en dit waren de belangrijkste insights:
Storytelling
Canon is een bekende aanbieder van onder andere digitale (foto)camera’s. Tijdens deze expertsessie legde Thessa Heijmans uit dat storytelling key is binnen de social media strategie van Canon. Daarbij focust Canon zich op het inspireren van de doelgroep met waardevolle content, zoals inspirerende verhalen en de mooiste foto’s van (hobby) fotografen, experts en fans.
De belangrijkste learnings van Canon:
Videoland
Velen van jullie zullen iets opgemerkt hebben van deze spraakmakende campagne. Famke Louise plaatste een foto op haar Instagram waarbij ze echt bont uitzoekt voor haar nieuwe kledinglijn. Nederland ontplofte. Binnen de 10 minuten dat het bericht online stond, kwamen er ontzettend veel negatieve reacties. Best logisch, toch? Famke Louise was hét gesprek van de dag. Laat dit nou net het doel zijn geweest van Videoland.
Videoland gaf een presentatie over de gedachtegang en gezette stappen achter deze gave, succesvolle campagne.
In de eerste fase is het creatieve team van Videoland bijeengekomen om te brainstormen over het op de markt brengen van een nieuwe documentaire: Famke Louise die een kijkje neemt in de wereld van de bontindustrie. Ze kwamen al snel tot het idee om haar titel uit 2018 ‘Dom Bontje’ hiervoor te kunnen gebruiken. Maar hoe? Het idee werd geboren: we doen alsof Famke Louise een eigen kledinglijn gaat lanceren mét echt bont.
Er moest naast de echte documentaire een ‘fake’ teaser ontwikkeld worden om de doelgroep te misleiden. Daarnaast werden uitnodigingen verstuurd voor een fashionshow zodat iedereen dacht dat Famke Louise hier haar kledinglijn zou lanceren. Om ervoor te zorgen dat heel Nederland bekend raakte met de fashionlijn van Famke Louise, bestond het idee om de spraakmakende post te laten plaatsen voor het online shockeffect. Dit werd al gauw gedeponeerd omdat het ‘te gevaarlijk’ zou zijn voor alle betrokken partijen.
Rond livegang zat Famke Louise veilig in een hotel, maar verveelde zich en poste toch de spraakmakende post. En toen gebeurde het: Nederland ging los. Videoland moest direct schakelen omdat dit niet op papier stond. Die avond werd de fashionshow georganiseerd, maar door de negatieve berichten kwamen er veel afzeggingen. Tot het laatste moment hebben ze ervoor gestreden om gasten over te halen toch te komen zodat dit geen flop werd.
Tijdens het binnentreden van Famke Louise werd ze aangevallen door een ‘activist’ dat rode verf op haar rug spoot. Natuurlijk allemaal in scene gezet. Een paar minuten later werd de documentaire ‘Bont Girl’ gelanceerd. Famke Louise was het gesprek van de week. Wat een marketingcampagne. De conclusie die wij hieruit kunnen trekken is: durf te doen!